Varmt välkomna till vårt fjärde samtal om basinkomst, denna gång med tema: Utförsäkringar. Vi ser fram emot ett mycket intressant samtal och är mycket glada över att kunna presentera våra samtalsgäster denna gång; Irja Berntson, Steve Sandström och Lennart Fernström.

Samtalet kommer hållas onsdagen den 25 november klockan 19:00, i Zoom och kommer – om tekniken håller vad den lovar – även livesändas på vår Facebooksida. Samtalsmoderator: Lena Stark.

Irja hade arbetat som lärare i nästan 15 år och hade en krävande tjänst som gymnasielärare/utvecklingsledare när hon drabbades av kraftigt utmattningssyndrom i januari 2015. Hon blev sjukskriven på hel-/deltid med sjukpenning i nästan fem års tid, medan hon genomgick stressrehabilitering, arbetsträning, byte av yrke i samverkan med FK och AF och nystartsjobb, tills det i oktober 2019 konstaterades att hon även utvecklat ME, utöver utmattningen. Då ansåg Försäkringskassan helt plötsligt att hon var 100% arbetsför och i mars 2020 drogs sjukpenningen in och i maj fick hon det slutgiltiga beslutet om utförsäkring.

Steve har varit egenföretagare sedan 1996 men nekades sjukpenning från första dagen, vilket tvingade honom att fortsätta ta ut lön ur sitt företag för att överleva, vilket nu helt uttömt företagets resurser och i praktiken gjort honom arbetslös när han blir frisk. Nu är Steve ordförande i den ideella föreningen VI Finns, och administratör i Facebookgruppen Försäkringskassanupproret, med över 71 000 medlemmar – många med egna förtvivlade historier om utförsäkringar.

Lennart är chefsredaktör och utgivare av nyhetstidningen Syre, och har förespråkat basinkomst i 30 år. 2017 tog han fram ett förslag på hur en basinkomst på 13 000 SEK skulle kunna finansieras bland annat genom att slopa alla bidrag från arbetsförmedlingen, a-kassan (de cirka ⅔ som inte kommer från medlemsavgifter), studiestöd/-bidrag, bostadsbidrag, ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd, jobbskatteavdraget, de flesta stöd från Försäkringskassan (förutom de som handlar om extra stöd på grund av funktionsnedsättning och då främst assistansersättning) och en hel del annat.