VAD: En mycket begränsad fysisk manifestation med maximalt 50 deltagare på plats utanför Riksdagshuset i Stockholm den 2/6. Manifestationen kommer även live-sändas via BIEN Sveriges facebooksida och alla som vill visa sitt stöd för basinkomst är välkomna att delta i manifestationen hemifrån.

Bekräftade talare vid manifestationen:

  • Hannah Lemoine, ordförande i BIEN Sverige
  • Rebecka Le Moine, riksdagsledamot för Miljöpartiet
  • Carl Schlyter, grundare av partiet Vändpunkt
  • Anders Axner, representant för partiet Enhet
  • Jan Jäger, språkrör för Basinkomstpartiet

Fler talare kommer tillkomma.

NÄR: Tisdagen den 2 juni 2020, klockan 12:00-13:00.

VARFÖR: Över hela världen ökar intresset för basinkomst med stormsteg, i takt med att coronakrisen drabbar fler och fler. Akut basinkomst (emergency basic income) föreslås frekvent och flera länder, bland andra USA, Sydkorea och Brasilien, har redan betalat ut pengar direkt till privatpersoner utan krav på motprestation. Spanien har tagit beslut om att införa en permanent basinkomst riktad mot hushåll med låga inkomster. 71 procent av EU’s befolkning är positivt inställd till basinkomst nu. Men i Sverige är det helt tyst om möjligheten till basinkomst från politiskt håll.

200 000 personer i riskgrupper får gå utan ekonomisk hjälp eller måste fortsätta sätta sin hälsa och sina liv på spel genom att gå till jobbet, eftersom Regeringens utlovade Smittskyddspeng dröjer på grund av svårigheterna att se till att ingen råkar få några pengar de inte har rätt till. Ungefär 600 000 egenföretagare står utanför de vanliga stödsystemen och kan varken ta del av de i coronakrisens kölvatten introducerade korttidspermitteringarna eller förändringarna i a-kassan om de inte lägger sina företag vilande, alternativt lägger ner dem helt. Alla kulturarbetare går på knäna. Antalet nya arbetslösa har fördubblats, och ännu fler har varslats om uppsägning. Våld i nära relationer ökar när vi utövar social distansering och möjligheten att lämna en destruktiv eller farlig relation blir mindre ju mer ekonomisk osäkerhet man har.

Det är dags för Sveriges politiker att se på effektiva lösningar för hela befolkningen, oavsett situation, istället för att fortsätta med riktade punktinsatser som riskerar att många helt hamnar utan stöd. Vi vill att Sveriges politiker, liksom så många andra länders politiker, ser att en basinkomst just nu skulle hjälpa alla många människor, utan att någon riskerar att falla mellan stolarna.

Basinkomst nu – för folkets skull.

Följ eventet på Facebook.